Kasteel huize Ruurlo

ruurloHet kasteel Ruurlo is door zijn ligging één van de fraaiste van ons land. Sinds juni 2017 is het Kasteel geopend als MUSEUM MORE, met werken van Carel Willink.

Een prachtige locatie met een mooie kasteeltuin en Orangerie met restaurant. Het Kasteel Museum is geopend van dinsdag tot zondag en toegankelijk met Museum Jaarkaart / € 12,50 p.p. Zie voor meer informatie: Museum more

De Doolhof

Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar Hengelo (Gld.), ligt een doolhof uit 1891 dat geheel verwaarloosd was, in de periode 1975 - 1984 weer is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit de grootste doolhof van Nederland, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zo veel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van gelijke oppervlakte (bron: Doolhoven & Labyrinten in Nederland, uitgeverij De Hef Publishers, ISBN 978 90 6906 039 2).
Voor meer informatie, klik hier.

Zwembad De Meene

Het zwembad, gelegen in de bosrijke omgeving van "De Meene", biedt veel vertier voor jong en oud. Zo beschikt het zwembad over een unieke dubbele wedstrijdglijbaan. Deze glijbaan is 60 meter lang en maar liefst 16 meter hoog, bovendien is er een elektronische tijdwaarneming. zomer 2008 001 CustomEr kunnen snelheden gehaald worden van 50 km/uur. Het record van deze glijbaan staat op 4,28 seconden dat komt overeen met 50,22 km/uur. Voor de allerkleinsten beschikt het zwembad over een peuterbad met spuitpaddestoel, dit bad is geheel gescheiden van de grotere baden. Voor de jeugd is er een speelveld met zandbak en vele speelattributen. Voor de oudere en geoefende zwemmers is er een diep bad welke middels een gracht verbonden is met de kleedkamers, zodat ook met koud weer gezwommen kan worden. Het zwembad beschikt ook over een grote zonneweide alwaar men rustig van de zon kan genieten, met eventueel een versnapering uit de kantine. Voor meer informatie, klik hier.

Houtzagerij Agneta

Op 10 juli 1849 verleende de Minister van Financiën aan mevrouw G.S.A. Baronesse van Pabst, Douarière van W.H.A.C. Baron van Heeckeren van Kell, een vergunning voor de bouw van een windkoren- en oliemolen in Ruurlo.
De functie van de molen was het pellen van graan en er werd ook olie geperst uit het in de omgeving verbouwde koolzaad. Gerst werd d.m.v. een sneldraaiende steen in een dichte kuip van de bast ontdaan; in twee tot 3 arbeidsgangen werd zo gort geproduceerd. Kool- of lijnzaad werd door 2 kantstenen tot een brei gemalen. Vervolgens werd de olie uit deze massa in een heiblok onder hoge druk er uitgeperst. Tarwe werd tussen 2 maalstenen niet echt fijn gemalen maar open gewreven om volkorenmeel te krijgen. In 1917 werd de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen.

De Kroezeboom

ruurlo2 Een bijzonder project is de BOEKENboom in buitenwijk van Ruurlo, de Bruil. Een prachtige oude kastanjeboom die heringericht is als boekenboom. Hier kunnen belangstellenden boeken lenen en ruilen.

Een andere fraaie boom in Ruurlo is de Kroezeboom aan de Borculoseweg is een eeuwenoude acht-stammige zomereik. De exacte leeftijd van de boom is niet bekend, schattingen lopen uiteen van 400 tot wel duizend jaar. Waar de naam Kroezeboom vandaan komt is ook niet precies bekend. Deze boom heeft in Ruurlo altijd een belangrijke rol gespeeld in het dorpsleven. Hij stond in de oude situering van Ruurlo in een akker net buiten de kom. Rondom de boom stonden banken vanwaar dorpsbewoners elkaar het laatste nieuws melden. Tegenwoordig staat de boom in de bebouwde kom in een voortuin en zijn de banken verdwenen. Enkele jaren geleden heeft men enkele takken van de boom moeten ondersteunen omdat deze dreigden te bezwijken. Desondanks blijft deze bejaarde boom met een omtrek van maar liefst 1000 cm een echte bezienswaardigheid.
Voor meer informatie, klik hier.

De cactus oase

Ga samen op pad door een uniek stukje woestijn, van 6000 m² onder glas, in het Achterhoekse Ruurlo. Een grote zandvlakte om heerlijk te wandelen op de paden die ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn, zodat u zich in de woestijn waant met een sfeer van serene rust. NIEUW!: De Oase is uitgebreid met een "nostalgiehuis" met spulletjes uit de jaren 30, 40 en 50 van de 20ste eeuw. Voor meer informatie, klik hier.

Winkels in Ruurlo

Ruurlo heeft een klein maar gezellig dorpscentrum met onder andere de volgende leuke winkels: drie supermarkten (Plus, Supercoop en Aldi), twee bakkers, een keurslager, twee elektrowinkels, de Wereldwinkel, een kadowinkel, de HEMA, verschillende kledingwinkels, een kaaswinkeltje,een drogist (Kruidvat), een juwelier, een dierenspeciaalzaak, twee fietsenwinkels, een tabakswinkel, een VVV en een mooie lingeriewinkel.